Teknoloji

ABD gazetelerinden yapay zekaya dava: ‘İçeriklerimizi çalıyor’

Sekiz Amerikan gazetesinden oluşan bir grup, üretken yapay zeka sohbet robotu ChatGPT üreticisi OpenAI ve destekçisi Microsoft’a dava açarak, teknoloji şirketlerinin yapay zeka sohbet robotlarını eğitmek için telif hakkıyla korunan milyonlarca haber makalesini izinsiz ya da ödeme yapmadan “çaldığını” iddia etti.

VOA Türkçe’nin aktardığına göre New York Daily News, Chicago Tribune, Denver Post ve diğer gazeteler davayı salı günü New York federal mahkemesinde açtı.

‘YAYINLARIMIZA MİLYARLARCA DOLAR HARCADIK’

Basın kuruluşları MediaNews Group ve Tribune Publishing’in Genel Yayın Yönetmeni Frank Pine tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Yayınlarımızda bilgi toplamak ve haber yapmak için milyarlarca dolar harcadık. OpenAI ve Microsoft’un bizim pahamıza kendi işlerini kurmak için çalışmalarımızı çalmasına ve büyük teknoloji firmalarının çıkarlarını genişletmelerine izin veremeyiz” denildi.

Davaya dahil olan diğer gazeteler MediaNews Group’a ait Mercury News, Denver Post, Orange County Register ve St Paul Pioneer-Press ile Tribune Publishing’e ait Orlando Sentinel ve South Florida Sun Sentinel. Tüm gazetelerin sahibi, sermaye yönetimi firması Alden Global Capital.

Microsoft, Salı günü konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti. OpenAI ise yaptığı açıklamada haber kuruluşlarını desteklemeye özen gösterdiğini belirtti.

‘AKTİF OLARAK GÖRÜŞMELER YÜRÜTÜYORUZ’

OpenAI açıklamasında, “Alden Global Capital’in endişelerinden daha önce haberdar olmasak da fırsatları keşfetmek, endişeleri tartışmak ve çözümler sunmak için dünyanın dört bir yanındaki birçok haber kuruluşuyla aktif olarak yapıcı ortaklıklar ve görüşmeler yürütüyoruz” denildi.

Manhattan’daki federal mahkemede açılan bu son dava dışında OpenAI ve Microsoft; New York Times, diğer medya kuruluşları ve John Grisham, Jodi Picoult ve George R.R. Martin gibi çok satan ünlü yazarlar tarafından açılan bir dizi telif hakkı davasıyla mücadele ediyor. Şirketler ayrıca San Francisco’daki federal mahkemede de bir dizi davayla karşı karşıya.

Teknoloji şirketleri, yapay zeka sistemlerini eğitmek için kamuya açık internet içeriğini kullanmanın, Amerikan telif hakkı yasasının “adil kullanım” doktrini tarafından korunduğunu savunuyor. Şirketler bazı durumlardaysa bu içerik için kuruluşlara ödeme yaparak olası hukuki engellerin önüne geçti.

Associated Press haber ajansı geçen yıl OpenAI ile teknoloji şirketinin AP’nin haber arşivinin ruhsatlandırılması için açıklanmayan bir ücret ödeyeceği bir ortaklık üzerinde anlaşmıştı. OpenAI ayrıca Almanya’daki haber yayıncılığı devleri Axel Springer ve İspanya’daki Prisa Media, Fransa’nın Le Monde gazetesi ve son olarak Londra merkezli Financial Times dahil olmak üzere diğer medya şirketleriyle de lisans anlaşmaları yaptı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu