Ekonomi

Japonya yen geri dönüşünü artırmak için vergi teşviklerini değerlendiriyor

Japonya’nın, yendeki zayıflamayı gidermek amacıyla, şirketleri yabancı karlarını Japon para birimine geri döndürmeye teşvik etmeyi amaçlayan vergi teşvikleri getirmeyi planladığı bildiriliyor. Yaz aylarında açıklanması planlanan hükümetin yıllık orta vadeli politika planına dahil edilebilecek olan bu girişim, yenin dolar karşısındaki önemli değer kaybını telafi etmeyi amaçlıyor.

Önerilen vergi tatili, Japon şirketlerinin denizaşırı iştiraklerinden gelen yaklaşık 20 trilyon yen (126,74 milyar dolar) tutarındaki “doğrudan yabancı yatırım kazancını” çekmek için tasarlandı. Yen bu yıl dolar karşısında %11’lik bir düşüş yaşadı ve bu durum Japon faiz oranlarının ABD’deki yüksek oranlara kıyasla daha düşük olmaya devam edeceği beklentisiyle daha da kötüleşti.

Vergi indirimlerinin ayrıntıları halen değerlendirilirken, bu hamle, firmaları yabancı ülkelerdeki varlıklarını tekrar yerli para birimine dönüştürmeye teşvik ederek yene istikrar kazandırmaya yönelik bir önlem olarak görülüyor. Sankei gazetesi bu potansiyel politika aracını ilk olarak Salı günü haberleştirmiş ve bunun para birimindeki keskin düşüşlere bir yanıt olduğunu vurgulamıştı.

Bugün itibariyle bir maliye bakanlığı yetkilisi konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Bazı hükümet yetkililerinin bu tür önlemlerin etkinliği konusunda şüphelerini dile getirdiklerini belirtmek gerekir. Sankei’nin raporundan önce yetkililer, halihazırda elverişli vergi uygulamalarının mevcut olduğunu ve ek önlemlerin önemli bir etkisi olmayabileceğini belirtmişlerdi.

Bu bağlamda kullanılan döviz kuru 1$ – 157.8000 yen olup, yenin ABD doları karşısındaki mevcut değerini göstermektedir.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-yenisehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu